Thursday, December 01, 2005

Saving Drug-dealer Nguyen!

Sedikit tentang Nguyen's life.

Seperti halnya kebanyakan dari orang yang berusaha memandang kasus ini dari segi emosional dan dari kenyataan bahwa mamanya pasti sedih sekali kehilangan anak yang "baik," gua juga agak sedikit kasihan terhadap si Nguyen ini.
Karena selalu berusaha untuk bersikap rasional, maka gua akan berusaha menuliskan apapun yang bisa dinalar dari kasus ini. Tentu saja penalaran gua bisa engga nalariah (engga masuk akal), kalau itu yang terjadi, komenin saja gua, siapa tahu gua bisa lebih setuju dengan anda.

Pertanyaan pertama:
- mengapa banyak orang sangat peduli terhadap Nguyen, seorang kakak yang baik, yang sayangnya juga seorang drug-dealer, namun tidak sepeduli itu terhadap orang yang mati kelaparan (terutama di Afrika), yang ternyata jumlahnya mengerikan (25,000 tiap hari)? Yang sedikit langsung berhubungan: biaya yang dikeluarin gereja yang berusaha membantu Nguyen ini sebenarnya loh bisa menyelamatkan berapa banyak orang kelaparan? Bukannya, gua engga suka gereja, namun gua benar-benar engga ngerti ama cara berpikir mereka terkadang. Apa benar tidak ada unsur politik di balik gembar-gembor kepedulian terhadap Nguyen itu?

Apa yang terjadi kalau Nguyen dibebaskan:
- keluarganya senang.
- lebih banyak vietnamese di australia yang ke gereja, wajarlah, mereka yang sedang diperantauan sangat butuh penerimaan dari tuan rumah. gereja yang sudah terkenal sebagai tuan rumah yang baik, akan lebih terkenal lagi, karena mereka baru saja menolong Nguyen (hal ini termasuk positif, kalau bener Kristen bisa membawa orang ke SURGA)
- semua drug-dealer yang belum dieksekusi di singapura merasa dapat sedikit angin, dan mungkin keluarganya berusaha menghubungi pemerintah setempat, dan juga organisasi agama setempat untuk meminta bantuan (lebih banyak nyawa diselamatkan, dengan asumsi drug-dealer ini sudah jera).
- dunia menganggap singapura sebagai negara pemaaf yang bisa dinego.
- sang eksekutor mengurangi dosanya (dengan anggapan kalau membunuh itu dosa)
- orang orang asia yang terlanjur tinggal di australia bakal merasa lebih senang tinggal di australia.
- drug dealers yang mau masuk singapore khususnya (dan negara lain pada umumnya) akan berusaha nyari kewarganegaraan australia (dan aktif di gereja, dan siap-siap mengarang cerita kalau-kalau bakalan tertangkap).
- hukum singapura jelas jadi diragukan kredibilitasnya.
- orang-orang yang mendukung pembebasannya merasa lebih sadar akan political powernya (lain kali ada hal lain, bisa merengek-rengek lagi).
- Nguyen yang diselamatkan mungkin jadi sangat terharu dan akan berusaha menjadi volunteer yang akan membantu memperbaiki dunia. Atau mungkin Nguyen tetap jadi drug-dealer.
















Satu
Pil Ekstasi Dapat Berarti Segalanya

Misalnya ada kota yang bernama "Peduli Nguyen" Kota ini damai sejahtera, kemakmuran merata, tingkat kejahatan rendah. Lantasan ada 1 biji pil ekstasi masuk ke kota itu. Seseorang menegaknya, lantasan waktu 'high' dia engga sengaja menyenggol seorang cewek cakep di bar. Pacarnya si jangkung marah lantasan mukul si pengguna ekstasi tadi. Seseorang berpotongan cepak berusaha melerai, eh malah ikut kepukul, dan jadi kebawa marah, dan balas memukul sang pacar tadi. si pengguna ekstasi pingsan. si cepak dan si jangkung pukul-pukulan. si cepak kalah angin, dan engga terima (karena pacar dia juga lagi nontonin). karena gengsi, dia mecahin botol, dan berusaha menakut-nakuti si jangkung, pacarnya histerik dan menjerit. karena kaget seorang polisi junior yang kebetulan disana berusaha ikut camput, berusaha memegang tangan si cepak yang memegang botol. tapinya malah tertusuk botol itu, dan lengannya berdarah. karena marah dia lantasan memukul si cepak, botolnya lepas dan mengenai muka pacar si jangkung. si jangkung marah mengambil botolnya dan mencoreng muka si cepak, si polisi panik dan memberi tembakan peringatan, semua orang histeris dan lari keluar bar. tidak sengaja ada yang tersandung tangannya menyenggol lilin di pinggir meja. lilin jatuh, api menyebar, menutup pintu keluar. api semakin membesar, puluhan orang terjebak, dan meninggal.
Orang yang berhasil menyelamatkan diri, menceritakan kejadian lengkapnya ke keluarga korban, semua orang tersebut lantasan melabrak keluarga si cepak, pacarnya, si jangkung, pacarnya, dan keluarga si polisi junior. mereka diamuk massa, dan mereka lari kopat kapit, dengan panik menabraki mereka semua pakai mobil, dan kabur. polisi mengejar mereka, mereka panik, kabur sampai mobilnya masuk ke lobby hotel. mobilnya mengguling kemudian meletus. kebetulan disebelah ada dapur dan elpiji raksasa, ikutan meledak, setengah hotel roboh. di gedung hotel tersebut didalamnya sedang ada rapat perusahaan excellent dari amerika, seratus warga amerika menjadi korban.
Amerika marah marah, mengirimkan FBI. belum sampe ke kota tersebut, pesawat yang ditumpangi FBI tersebut jatuh karena kecelakaan. Amerika salah paham, pikir mereka itu sabotase. tentara amerika yang kini turun tangan. merasa dilecehkan, terpaksa tentara negara tersebut berusaha melarang tentara amerika datang. maka terjadilah perang.
Rusia yang dengar amerika sedang mau perang tanpa alasan yang jelas, entah kenapa jadi khawatir. nuklir yang sudah disimpan setengah abad, akhirnya dikeluarin buat jaga-jaga, remote penggeraknya engga sengaja ketumpahan latte yang dibawa oleh operatornya yang usianya sudah 50 tahun waktu zaman perang dingin. karena alat lama dari jaman perang dunia kedua belum waterproof, maka terjadi konslerting, nuklir terluncurkan ke angkasa kena bulan, bulan jadi retak dan pecah. gravitasi bumi kacau. laut dibagian barat pasang besar-besaran, di sebelah timur surut besar-besaran. tsunami raksasa menimpa hampir semua pesisir di dunia. banyak pulau tenggelam. akhirnya kekacauan terjadi dimana-mana.
Amerika sudah punya master-plan, just in case ada hal macam gini. Jadi mereka mengumpulkan semua orang berbakat di dunia dalam kurun waktu seminggu (diantaranya: orang pintar, orang bijak, orang kuat), mereka dimasukkan ke gua raksasa yang kedap suara, gua it sudah seperti kota mandiri, lengkap dengan sumber air dan makanan, bersama-sama orang-orang berkuasa di amerika, mereka bersembunyi disana. Sebuah senjata ampuh bernama audiokillic diluncurkan, semua penduduk bumi di luar gua kedap suara tersebut mati oleh senjata yang memakai kekuatan suara tersebut.
Setahun kemudian, orang orang yang bersembunyi di gua tersebut semua keluar, dan membangun komunitas, kebudayaan, civilization yang baru. dunia berkembang dengan sangat efektif karena hanya orang orang pilihan yang masih tersisa. dalam seribu tahun berikutnya, dunia sudah menjadi jauh lebih maju dari keadaan sebelum bencana besar. berkat kemajuan teknologi dibidang genetik, sepasang suami istri bisa melahirkan 100 bayi yang unik dalam satu tahun. yang paling mengerikan, mereka telah menemukan penemuan penemuan lain seperti: cara terbang dengan menggunakan pikiran, cara bernafas di dalam air, cara telepati, cara terbang ke luar angkasa. Mereka juga menemukan seluruh alam semesta, lebih dari 1 tryliun planet baru ditemukan. Mereka juga menemukan rahasia terbentuknya manusia. mereka mampu menghidupkan semua manusia yang sudah mati, semua rahasia bumi terpecahkan.

Satu pil Ekstasi mampu melakukan segalanya;
ternyata omongan itu masuk akal.


CHOI CHOI CHOI

Doubted Cengliness

When I was trying to get home earlier today, the traffic was very horrible. It took about 90 minutes for me to get home, while it usually only takes 25 minutes. Anyway, I got a story that I guess will be easier to tell in Indonesian.



Pengemudi Bingung
Jadi waktu tadi lagi mengemudi, gua berusaha motong antrian mobil di baris kanan gua. Terus, setelah berusaha keras, akhirnya mobil gua berhasil memotong antrian tersebut. Nah, kemudian di depan gua ada mobil yang juga berusaha memotong jalan, dan pindah ke lajur yang baru gua tempati. Karena gua merasa baru saja main curang dengan memotong antrian, akhirnya gua biarin mobil tersebut untuk memotong gua, dan antrian mobil ini. Nah, kemudian gua baru sadar, gua ini udah melakukan kecurangan (dengan memotong antrian), eh malah nambah-nambahin salah dengan membantu mobil lain memotong antrian juga. Padahal kalo dipikirnya cuman sekilas, yang gua lakuin itu hal yang 'ceng-li' : gua memotong mangkanya gua biarin mobil lain motong gua. Tapi kalo dipandangnya dari sudut pandang mobil-mobil yang dibelakang gua (yang gua potong jalannya): gua ini udah motong antrian mereka, eh malah bantu yang lain motong juga, jadi gua salahnya double-double, belon lagi kalo mobil depan gua juga ngasih jalan mobil lain dan seterusnya.
Nah, yang mungkin pingin gua pikirin lebih lanjut itu mengenai apakah cara berpikir seperti ini juga sering gua lakuin di kehidupan sehari-hari? Apakah gua sering sudah berbuat salah, eh malah nambah-nambahin salah gua dengan asumsi yang salah bahwa gua sedang "memperbaiki" salah gua. Contoh lain: gua beli cd bajakan (curang satu), terus gua pikir gua mau kopiin cdnya buat beberapa temen dengan innocentnya (padahal, itu berarti gua curang dua kali).

Masuk akal engga sih?? hehe ... ^-^

Wednesday, November 30, 2005

November in Review

I just got back from Starbucks, enjoying a cup of grande latte' with some friends. Upon informal chit-chat, several weeks ago we (me, strawberry, and tomato) decided to declare wednesday as a cafe' day. So, every wednesday we will go to some cafe ~ to enjoy a cup of coffee and to enjoy the time when we wait for the coffee to cool down. Coffee and friends are the best wednesday amusement.
Anyway, earlier today I did some blogwalkings, and I came to someone's blog that got a posting about a month in review. I think it's an interesting to write about. So, here I am doing the same thing as she did.

My November:
1.) Interesting blogs:
- rain in the distance : a foreigner's blog about her lifes in Bali.
- J walk blog : "Stuff that may or may not interest you."
- Mementoes: "A self-centered adventurous nomad" Indonesian who lives in London.
- My World : A blog that is owned by someone who love blogwalks so much that u will see his comment everytime you check your blog.
- Infinite Literate : A blog of young busy carreer woman who got some interesting opinions.
- Indcoup : Some interesting opinions toward current issues.
- And some others that I could not mention one by one.

2.) Intesting Music:
Twin Cinema by The New Pornographers: a very interesting alternative album. Rank third in the Amazon Top 100 Editors' Picks. I can't really explain a music characteristic but I believe this album will be enjoyed by people who also enjoy: hot hot heat, the strokes, bloc party.


The Second one is the single Nth Degree by Morningwood. I got the idea to download this song from the 104.9 songlist (the radio-station that I used to listen to). The single is pretty catchy and got this unique sound. If you like Postal Service's Such great height and Gwen Stefani, you might also like this single.


And the last one is the single Piano wo shite by the talented band Freenote. The music got a pretty apparent drum sound, it's like their unique style. I don't know how to explain it to non Jpop fans but if you know Jpop, this single is somewhat between Everylittlething' Sora ai and Quruli's rock 'n roll. It's better than their previous single.


Aiyoo, I'm very tired. And I got to wake up early tommorow, Aiyoo-a. Oh yeah, I did not buy any of those music, I got it from you know, hehe.

^-^ Coffeely face of Pisang.
Doki-Doki ~ kohi desuki!


The Joy of Living

Many actually can be done in your day. Once I was so bored and suddenly had the thought that I actually got the ability to do almost anything I wanted. For example: I could skip a class and just tried to spend 100$ on the arcade center, or maybe I could spend the money on exotic foods (exotic porn?). or maybe clothes, books, anything. I meant I did not have any income, but I had some money on me (of course from parents), what's wrong with being crazy sometimes? You know, just to break the boredom, to help us remember the joy of living. Maybe, sometimes we need to care less about the future, argh ... the CarpeDiem!


Bring me my shrinked clothes,
Bring me my old toys,
Bring me back,
The joy of childhood.

Take away my excess clothes,
Take away my Tennis shoes,
Take away my worrysome of adultery.

Some of what I have are not needed,
Some of what I don't have are needed,
Argh, some love is definitely what I need.
Bring me some, I'll bring you some.

Tuesday, November 29, 2005

Lazy Cat

Maybe after all one of the finest thing to do is being a lazy-cat. Now, I agree that lazy-cat kind of attitude won't bring the world any better (in term of inventions), but with all these busy people competing in gaining capital ~ yeah, in this capitalist world ~ who says we have the best world of all time? Our current world is very very endangered. The forests are emptied, the nature is being humiliated, the society are so fragile, that here and there people are killing each other, children starve to death, family suing each other just because of inheritance, money is too freakinly important that we become very stupid and brainless when it comes to money matter (well, sex appeal could be as strong). Life is complicated now because humans make it so, for example if human never invented a car, it's true that we won't be able to travel here and there in shorter time, but nations might not care so much about oil such that many wars can be prevented, and with less pollution, this cute earth will have a stronger ozone. But, that's just a silly example, who doesn't love car? --- whatever ... I just wanna participate in making this world a better place ... wish me luck :-)


All of my indecisiviness or maybe fate
has brought me here,
Not my will nor my intuition,
I am stoned and confused. staring at the rain.

Sunday, November 27, 2005

Long time no see!

So, yesterday on the wedding party, I met a lot of relatives. I haven't met some of them like several years, coz I just got back from the states. It's kind of fun to meet people that you haven't met for some time. Some of my cousins are already in high school where my memory about them are they're just bunch of elementary schoolers. Now, I also met a lot of people that I could not even recognize anymore, it's kind of weird and embarassing, I wish human put name tag on their heads. Even better, if we got gigantic database that contains all human's profile where the access is free and easy - maybe accessable from our cellphone. That would be extremely cool, (well, cool and scarry).

Too lazy I am to sail away.
Too easy for me to fake all the way.
Too simple this joke is.
Too shity this culture is.
Too fake my self is.
Too good this hypocrisy is.
Too yellow this banana is.

Saturday, November 26, 2005

Love and Marriage

One of my relative is going to get married tonight. I always wonder why do most of us take the marriage ceremony way too seriously. It is supposed to be a happy moment, but what usually happen is people get so stress out (especially the couple) that they can't enjoy the happy day maximally. I really wish I could have a very relaxing marriage ceremony when I get married later. Maybe I should get away, and make a small private one (somewhere near the beach?) hehe ... argh ... love is so lovely, why marriage ceremony can't be so.


Love and marriage,
Love and marriage
Go together
Like a horse and carriage
This I tell you brother
You can't have one without the other
--- Love & Marriage: Frank Sinatra.

Friday, November 25, 2005

Pisang Speech

There are many things that I am afraid of, but one thing that I badly want to overcome is public speaking. I am so afraid of it that once I begged my prof to let me subtitute the presentation assignment with something else (I know, it's a bit pathetic). The prof let me made a simple website instead, he's very kind. Anyway, I bought a book about effective speaking, written by the famous Dale Carnegie. Now, I just start reading it, and it seems quite informative. My friend once told me that the secret of public speaking lies on the practice, he said that it's useless to read a book about it, I felt something was wrong about what he said, but I could not find what was that, so I just nodded my head, and said nothing. I just find a logic that might support my opinion about reading the book: a pilot does not learn how to fly a plane by directly fly it, they read the theory first, they watch their seniors first, maybe they even learn through a simulation first, then after enough knowledge, he takes the real plane. So, after all, maybe I could learn from the book first, before getting into the real thing, couldn't I?

"The chief cause of your fear of public speaking is simply that you are unaccostumed to speak in public" Dale Carnegie.

Pisang Room

I guess I am already addicted to blogging. Now, 3.30pm in my tiny room, I once again update my blog. Yeah my current room is so small, it is supposed to be a computer room, but since my original room is being used as a storage room, now I have to stay in this 3.5 meters * 2.25 meters. Two third (2/3) of the room is occupied by my bed, and the 1/3 is used for the desk, and a tv. It is so crowded, yet I try to enjoy it - well, at least I got Internet and TV cable. Anyway, I have to study Chinese now, since I am going to have a test this evening.


A banana is so happy to be eaten when it knows, there's a place called heaven.

Morning Tea

I really like morning but, waking up early is never easy. Today, I set my alarm at 7.30am, but I could wake up only 1 hour later, hehe. I plan to go somewhere one or two hours from now. Well, I am applying for a job as a broker in a real-estate company. This job is certainly not suitable with my long-term plan, but for now as a desperate jobless, I guess I don't have much choice. My brother told me that once I start working, I would be able to see more 'better opportunities,' the key is, my brother said, "to start working!" I don't expect too much though, I will just go there, apply for the job, and if I got accepted, I will try my best for these several months (hopefully). It's better than doing nothing I guess. And, maybe, just maybe, my dream could change too once I start working.

Don't be too sad if things didn't go as you wish.
Don't be too happy either, if your wish came true.
Don't expect for long tranquilty.
Don't try to get away from early struggle.
- Taken from Roots Of Wisdom.


Monday, October 10, 2005

Pisang Questions

So, here I just got back from playing pool with bunch of friends. Now, that I am so jobless, I found some new hobbies, and pool is one of them. It seems that besides the exciting game, the activity of playing pool could also be seen as a way to socialize - it funs to play and chat, chat and play, with a bottle of beer-bintang. Anyway, I was just checking out somewhere in the blogosphere, a blogger posted a list of rhetorical questions (dictionary.com: rhetorical question means A question to which no answer is expected) which inspires me to do the same thing. Let's just make some spontenaeous questions.

Why do most Indonesians drive like drunken cat?
Why do I value people based on their intelligence?
Why do I hate snob?
Why do I like the taste of Starbucks' cafe' latte?
Why do I like to be praised?
Why can't I fall in love with a girl that is not cute nor pretty?
Why do I still argue over trifles?
Why do I like my posting to be commented?
Why do I like dog? blog? fog?
Why do I hate to tropical weather?
Argh......... So sleepy ... enough with the whys!


The stars outside are not too bright - the moon is hiding. One candle glows in this dark room - a yellow banana sleeps tightly beside it. The view is cute. Now I wonder - should I or should I not eat the banana?
--- visual information is deceiving - be careful on what you see.